قطاب

با شنیدن کلمه ی قطاب، بی اختیار تصویر بافت تاریخی استان یزد، در ذهنمان نقش خواهد بست. شیرینی وصف نشدنی این خوراکی فوق العاده لذیذ، پودر قندی که هنگام برداشتن هر تکه از آن، بر انگشتانمان می نشیند و فروبردن انگشت در دهان برای مزه مزه کردن طعم بی نظیرش، بسیار لذیذ و دوست داشتنی است. قطاب یکی از مشهورترین و محبوب ترین شیرینی های سنتی است که در استان یزد طبخ می شود. این شیرینی در دو نوع سنتی یزدی و عسلی توسط مردم این استان تهیه می شود. قطاب یزدی از دو قسمت تشکیل شده که به لایه ی خارجی و مغز داخلی شناخته می شود. لایه ی خارجی نانی است که در روغن فراوان سرخ می شود و از آرد گندم، شیر، ماست و زرده ی تخم مرغ تشکیل شده است. زنان هنرمند یزدی، این لایه را پس از سرخ کردن، درون پودر قند می غلطانند. مغز داخلی نیز از مخلوط پودر بادام، پودر قند و هل تهیه می شود. قطاب عسلی نیز تفاوت کوچکی با قطاب یزدی دارد و آن هم ماده ای است که به عنوان شیرین کننده مورد استفاده قرار می گیرد. در تهیه ی قطاب عسلی به جای پودر قند، از عسل استفاده می کنند. اغلب مردم استان یزد، این خوراکی لذیذ و دلپسند را هنگام عصر و همراه فنجانی چای تازه دم، میل می کنند.